Mat


Hushållningssällskapets gillen serverar traditionsenligt kalvdans, äggost, ärtsoppa, tunnbröd samt kaffe och våfflor. Det kommer säkerligen att också serveras fler bohuslänska specialiteter än de ovan nämnda.

Brödbak kommer att anordnas.

Nere vid kolmilan kommer nygräddade kolbullar att serveras.

Bondens Dag 2009 - Logementsbyggnad med servering och försäljninI denna anrika logementsbyggnad finns en av de alla serveringarna på Bondens Dag.

Bondens och Skogens Dagar på Backamo 2009-09-06Så här brukar det se ut intill kolmilan nere vid Grinnerödssjön. Kolbullar och grillat serveras, och det finns plats för att äta medhavd mat eller fika.

Här presenterar vi ett recept på äggost. En maträtt som kräver tid och noggrannhet att laga till.

Äggost

Bohusläns museum skriver på sin hemsida att det har stått livliga diskussioner mellan Bohusläns husmödrar hur en riktig äggost skall tillagas. ”Lös och dallrande och kraftigt sötad eller fast, hård och bara lite sötad. Eller inte sötad alls? Skall den skäras med ättika, gräddfil eller filmjölk och behövs 10 ägg till 4 liter mjölk eller räcker det med 8 ägg?”.

Museet anger detta recept på sin webbsida (hämtat i sin tur från Kjerstin Cullbergs bok Mormors mat i Bohuslän):

4 l mjölk
8 ägg
4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
2 dl socker
1 dl kallt vatten

Vispa äggen och häll dem tillsammans med filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen. Stjälp upp och servera!

Detta är det recept som äggostexperterna inom Bondens Dag också rekommenderar!