Bondens & Skogens Dagar bjuder inte bara på upplevelser – här finns också gott om god mat för hela familjen.
Kaféet
I Kaféet serverar Backamo Vänner kaffe tillsammans med kalvdans, smörgås eller bullar.
Våffelstugan
Är du sugen på våfflor med sylt och grädde? Då beger du dig förstås till våffelstugan.
Matsalen
I vår matsal hittar du klassiska rätter som t.ex pyttipanna och ärtsoppa. Perfekt när du vill slå dig ner en stund och fylla på med energi.
Smaker från området
Ljungskile SK grillar korv och hamburgare på området.
Årets gäster
I år välkomnar vi även Ljungskile Kött & Charkbutik samt Backyard Heroes, som serverar sina specialiteter direkt på plats.
Här presenterar vi ett recept på äggost – en maträtt som kräver tid och noggrannhet att tillaga
Äggost
Bohusläns museum skriver på sin hemsida att det har stått livliga diskussioner mellan Bohusläns husmödrar hur en riktig äggost skall tillagas. ”Lös och dallrande och kraftigt sötad eller fast, hård och bara lite sötad. Eller inte sötad alls? Skall den skäras med ättika, gräddfil eller filmjölk och behövs 10 ägg till 4 liter mjölk eller räcker det med 8?”.
Museet anger detta recept på sin webbsida (hämtat i sin tur från Kjerstin Cullbergs bok Mormors mat i Bohuslän):
- 4 l mjölk
- 8 ägg
- 4 dl fil eller gräddfil eller 3 tsk ättiksyra
- 2 dl socker
- 1 dl kallt vatten
Vispa äggen och häll dem tillsammans med filen eller ättikan i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm sakta under omrörning tills massan sjuder och skär sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt 1 dl kallt vatten. Låt stå i 10 minuter. Ös upp ostmassan i äggostform (helst med gasväv så att vasslen lätt rinner av) och varva med socker. Låt kallna i formen. Stjälp upp och servera!
Detta är det recept som äggostexperterna inom Bondens Dag också rekommenderar!