Skogen


På Bondens och Skogens Dagar deltar som vanligt Skogsstyrelsen och lokala skogsvårdsföreningar. På vårt program står bl.a. dessa skogrelaterade aktiviteter:

– Kolmila (Kan utgå pga rådande eldningsförbud)
– Traktorer och skogsmaskiner ATV ställs ut av olika företag i branschen
– DM i skogskörning med häst
– Kolbullar(Kan utgå pga rådande eldningsförbud)
– Gamla redskap
– Hästparad
– Gamla traktorer
– Spånhyvel

Den traditionella kolmilan tänds på fredag kväll innan Bondens Dag. Alla är välkomna att besöka oss då. ”Kolarna” bjuder på kaffe kokt över öppen eld. Ingen inträdesavgift. Sång och musik. Det färdiga kolet kommer att säljas. Utmärkt som grillkol!

En kolmila byggs varje år av kunniga entusiaster. Sex kubikmeter ved går åt, vilket ger knappt hälften så mycket träkol i utbyte när milan glött färdigt. Temperaturen inuti kan bli bortåt 900 grader. Det gäller att ständigt passa milan och se till att inga luftfickor bildas inuti. Kommer syre med i bilden är det risk att en explosionsartad brand uppstår. Därför ser man till att vedstapeln hela tiden är väl sammanpackad genom att stöta på den med träpåkar.

OBS! Högst troligt utgår kolmilan detta år då vi nu bara två veckor före evenemanget har ett totalförbud mot eld utfärdat av Länsstyrelsen.